Horácké muzeum

Náhradní program Dne památek 2. a 3. listopadu

Rubriky: Horácké muzeum
/ Alice Hradilová

Program Dne památek jsme z povodňového zářijového víkendu přesunuli na začátek listopadu. V sobotu 2. listopadu přijďte v 10 hodin do Horáckého muzea na komentovanou …

Náhradní program Dne památek 2. a 3. listopadu

Program Dne památek jsme z povodňového zářijového víkendu přesunuli na začátek listopadu.

V sobotu 2. listopadu přijďte v 10 hodin do Horáckého muzea na komentovanou prohlídku s kurátorkou Alicí Hradilovou.

V 11 hodin následuje procházka historií s kronikářem a archivářem Vítem Křesadlem kolem katolického kostela. Nechte se překvapit, co všechno se v okolí kostela svaté Kunhuty v různých dobách dělo a co tam kdy bývalo. Sraz u kostela svaté Kunhuty.

V 17 hodin přivítáme v muzeu vzácného hosta. Architekt, historik architektury, odborný publicista a vysokoškolský pedagog Zdeněk Lukeš nás seznámí s tvorbou jednoho z nejvýznamnějších českých architektů, vynikajícího projektanta, žáka Jana Kotěry a čelného představitele meziválečné avantgardy. Byl též autorem vily Františka Albrechta v Novém Městě na Moravě. Přednášku Architekt Bohuslav Fuchs (1895-1972) si rozhodně nenechte ujít.

V neděli 3. listopadu jedeme na zájezd za památkami Bystřicka. Čeká nás prohlídka kostela sv. Archanděla Michaela ve Vítochově s Adamem Dostálem, návštěva atelieru Jiřího Plieštika v Písečném. Poté se přesuneme do Dalečína, kde nám Jiří Štourač přiblíží restaurování středověkých fresek v kostele sv. Jakuba Většího a na závěr nám Zdeněk Lukeš představí funkcionalistickou Jaroškovu vilu v Dalečíně.

Autobus odjíždí z autobusového nádraží pod náměstím ve 13 hodin. Máme několik volných míst, hlaste se osobně v informačním centru nebo na mailové adrese horacke.muzeum@nmnm.cz.

Na všechny akce je vstup volný.