Horácké muzeum

Kdo k nám jezdí

Kdo k nám jezdí

Farmářské trhy jsou v Novém Městě na Moravě oblíbenou akcí. Zájem o výrobky a výpěstky soukromých zemědělců stále roste, rozhodli jsme se proto postupně představit ty, kteří na novoměstský farmářský trh jezdí.

DSC_0637

Trubičky jako od babičky

Rodina pana Janečka z Koroužného jezdí na novoměstské farmářské trhy od samého začátku a my jsme se vydali do údolí Svratky navštívit jejich rodinnou výrobnu. Trubičky peče a plní paní Janečková v domečku uprostřed krásné zahrady, na stole už je vzorně vyrovnáno 1000 sněhem naplněných kremrolí připravených k zabalení mimo jiné i na zítřejší farmářský trh. S pečením trubiček a svatebního cukroví začala před osmi lety, když jako matka pěti dětí marně sháněla zaměstnání. Recept na trubičky po své mamince jí věnovala nejstarší paní z Koroužného. Zákazníky bude jistě zajímat, že bílky na náplň se pomalu šlehají ve vodní lázni, proto se po této tepelné úpravě nemusí prodávat v chladícím zařízení. O přízni zákazníků svědčí fakt, že jich na každém farmářském trhu prodají několik stovek. 

 

DSC_0644     DSC_0638   DSC_0643

DSC_0629Na návštěvě u šťastných slepic

Vydali jsme se do Zlatkova na farmu pana Mičky, který na farmářské trhy vozí chlazená kuřata a vejce. Pan Mička, vystudovaný zemědělec, začal pěstovat drůbež před čtyřmi lety a dnes se se svojí manželkou stará o 2000 nosnic a měsíčně vychová až 1000 brojlerů. Součástí farmy je i 25 ha pole, na kterých pěstují obilí a krmivo. Na farmě jsme zastihli hejno jednodenních kuřátek, brojlery pobíhající po hale bývalého kravína a hejno slepiček spokojeně zobajících na podestýlce v krytém výběhu. Průvodkyněmi po farmě byly i dvě zvědavé kozy. Pan Mička nám prozradil, že se nedávno zapojili do projektu Slepice v nouzi a z velkochovu zachránili 1000 slepic. První měsíce prý vůbec nenesly, pak se ale naučily pohybovat ve volném prostoru, hrabat a létat, obrostly peřím a teď už snáší i vajíčka. Rozdílů v přístupu ve velkochovu a na zlatkovské farmě je ale víc, například slepicím nejsou podávána antibiotika, aby rychleji přibíraly a poráží se přímo na farmě, takže nezažívají stres. Další výhodou pro spotřebitele je, že vejce, které si koupí, není více než 3 dny staré. Potěšilo nás, že Mičkovi se hodlají i nadále zaměřovat na regionální odbyt, i když by v Brně bez problémů prodávali dráž. V Novém Městě prodají na trhu až 3000 vajec, což svědčí o tom, že místní zákazníci kvalitu dokáží ocenit.

 

kozenky_1Kozí dvorek

Již druhým rokem přijíždí na novoměstský farmářský trh rodina Dvorských z farmy Kozí dvorek v Olešence. Nabízí kozí sýry, žervé, syrovátku, zakysaný nápoj z kozího mléka a nejnověji také malinový dezert z kozího tvarohu. Vypravili jsme se podívat přímo na farmu. A musíme přiznat, že se nám vůbec nechtělo odjíždět zpátky. Na statku vládne pohoda, klid, zvířata jsou neuvěřitelně důvěřivá a zvědavá. Ve stájích úžasný pořádek. Je vidět, že pro rodinu Dvorských je chov koz srdeční záležitostí a kozy jsou doslova členy rodiny. Přesvědčte se sami.

 

IMG_0056_1Návštěva na kadovské biofarmě

Tentokrát jsme se vydali na biofarmu do blízkého Kadova, kde manželé Lopaurovi a jejich syn obhospodařují 50 hektarů půdy. Za stylovými vraty nás čeká dokonalá venkovská idyla. Pobíhají tu slepice, kočky, parkují traktory a všude je spousta květin. Hned za domem se pasou dojnice, z jejichž mléka Lopaurovi vyrábí denně 5 kg sýrů, které vozí i na náš farmářský trh – pařánek přírodní a uzený, několik typů kořeněných sýrů a sýr holanského typu Gouda. Kromě sýrů vyrábějí také tvaroh a dvakrát do roka nabízí hovězí maso, které prodávají přímo ze dvora. Jejich stádo čítá 50 býků a dojnic včetně čerstvě narozených telat. Zvířatům se u Lopaurů dostává dokonalé péče. Většinu roku tráví dobytek venku na pastvě, přes zimu je ustájen ve volném výběhu na hluboké podestýlce.

 

Fotografie0047Kvalita od Dacerů

Tentokrát jsme se v rámci našeho seriálu o farmářích, kteří se pravidelně zúčastňují farmářského trhu v Novém Městě, vydali na Fryšavu. Dacerovi začínali v roce 2011, kdy své první zákazníky lákali na čerstvé, ještě teplé uzené maso ze své udírny. Dnes mají kromě pojízdné prodejny i kamenný obchod na Fryšavě (otevřený v pátek a v sobotu, ale v nejbližší době chtějí otevřít každý den a rozšířit nabídku), maso stále udí v klasické udírně vytápěné dřevem a kromě uzeného nabízejí zabíjačkové speciality, uzeniny a veškerý sortiment vepřového a hovězího masa. Firma má pět zaměstnanců – prodavačku, šoféra a tři řezníky a s provozem vypomáhají i členové rodiny – bratranec a manželka pana Dacera. Jejich hlavní devizou je, že maso nakupují pouze od malých chovatelů, svých výhradních dodavatelů – statku hraběte Kinského a pana Bezouška ze Ždírce, takže jsou jako málokdo schopní doložit původ masa a zaručit jeho kvalitu. Navíc se zvířata poráží přímo na Fryšavě a uzeniny jsou za tři dny nachystané do obchodu. Hovězí maso se nechává týden zrát. Můžete ho koupit vždy ve fryšavské prodejně a samozřejmě vždy na farmářských trzích, které jim, jak říká k naší radosti pan Dacer, pomohly dostat se do povědomí lidí a rozšířit okruh zákazníků.